Aquarium houden & selecteren

Tekst hier invullen...

De basis van een aquarium – uitleg voor de beginner

Wat leuk dat je interesse hebt in een aquarium! Het houden van vissen en planten in een aquarium is een zeer populaire hobby. Het is zo'n populaire hobby omdat je er alle kanten mee op kan. De één vindt het fantastisch om de mooi gekleurde vissen te zien zwemmen, de ander vindt het juist fantastisch om een mooi groen onderwaterlandschap aan te leggen (aquascaping).

Hoe je, je aquarium ook inricht, het brengt in ieder geval leven in de ruimte. Een mooi ingericht aquarium is een echt pronkstuk in de kamer. Het brengt leven en kleur in de ruimte en is bovendien erg leerzaam voor kinderen. Een aquarium is iets voor alle leeftijden, van de kleuter die leert hoe vissen zich voort bewegen, tot de opa of oma die in het verzorgingstehuis voldoening haalt uit het aquarium.

Hier proberen we kort de basis uit te leggen voor je een aquarium zou aanschaffen, geen nood klinkt het allemaal chinees voor jou in de winkel kunnen we alles laten zien en de info opdelen in hapbare stukjes, maar het geeft jou al een goed idee wat kan, mag en moet, ook kan het een kleine houvast zijn als je het in het begin even niet meer weet.

Ga je voor tropisch- of koudwater? Welke vissen kies je?

Voor de beginnende aquarist is er de keus uit twee aquaria, namelijk het koudwateraquarium In de volksmond de goudvisaquarium MAAR dit hoeft zeker niet het enigste te zijn waar we aan denken. of een verwarmd tropisch zoetwateraquarium. Wij raden beginners niet aan een zee-aquarium aan te schaffen, dit vereist stukken meer kennis.

De keuze voor een koudwater- of warmwateraquarium is aan jezelf. Beide zijn op zich even makelijk om op te starten, het enigste grote verschil is dat we wel of geen verwarming gebruiken, waardoor wij zullen vragen naar de laagste temperatuur dat deze kamer zou krijgen, met die info kunnen we naar de verschillende soorten gaan kijken niet de koudere temperaturen aan kunnen.
Een tropisch warm water aquarium biedt meer mogelijkheden wat betreft de planten- en viskeuze.Waar kies jij voor? Nog geen idee kom eens langs om het verder te bekijken/ te bespreken.

Het kiezen van een aquarium

De keuze van het aquarium is heel belangrijk, en heeft op zich 3 grote richtlijnen.
- Hoe groot is de plek waar ik de aquarium wil zetten
- Welke vissen zou ik graag willen houden
- Wat laat mijn budget toe
Moet je alle 3 dingen al weten, nee, 2 gaan er hoofdzakelijk uitspringen, vandaar kunnen we perfect kijken wat er mogelijk is,
Ben je nog niet zeker wat je wilt houden van vissen, daar kunnen we altijd wel wat ideetjes voor geven wat kan zodat je nergens blind in stapt.
Zo kan je ook al oordelen of dit wat is voor jou, en dat alle 3 de grote criteria kloppen voor jou idee.

De plek van het aquarium

Een aquarium dat gevuld is met de bodembedekking en water is erg zwaar. Zorg er dan ook voor dat het aquariummeubel het gewicht kan dragen. Onze meubels zijn speciaal bedoelt voor de aquaria en kunnen het gewicht dus dragen.

Daarnaast is het belangrijk dat je aquarium niet in direct zonlicht staat. Dit kan op den duur namelijk in de zomer voor te hogen temperaturen zorgen en ongewenste algengroei veroorzaken.

Tot slot is het fijn als je het aquarium goed kan onderhouden en dat je er dus makkelijk bij kan. Bovendien is het hierbij fijn als de stopcontacten in de buurt zitten. Zo kun je het aquarium eenvoudig aansluiten.

Het kiezen van de juiste decoratie

De inrichting in het aquarium heeft meestal een decoratieve én nuttige functie. Zo zorgen planten ervoor dat het aquarium een natuurlijke uitstraling krijgt, maar hebben zij ook een biologische waarde. Planten zijn namelijk onderdeel van het biologisch evenwicht en zorgen voor de opname van afvalstoffen en de productie van zuurstof. Daarnaast geven zij vissen ook goede schuilmogelijkheden.

Naast de planten kun je ook ander soort schuilmogelijkheden in het aquarium plaatsen. Denk hierbij aan allerlei soorten hout, kokosnoten, bladeren, stenen ook wel de natuurproducten genoemd, ook zijn er de beeldjes of kunstrotsen die gebruikt kunnen worden, voor elks wat Wills.

Standaard zijn aquaria meestal niet voorzien van achterwand. Toch kan dit een aquarium heel erg mooi aankleden. Er zijn diverse achterwand types op de markt, van 3D achterwanden voor in het aquarium, tot posters voor tegen de achterkant.

De inrichting kan het aquarium heel uniek maken. Je kunt met de decoratie het natuurlijke biotoop nabootsen, maar je kunt ook een thema aan het aquarium geven.

Visverzorging

Een goede verzorging en onderhoud, begint bij een goed dieet voor je vissen, 1 keer per dag eten geven is meestal meer dan voldoende, een variatie in voeding, vinden we wel een belangrijke, wij eten ook niet altijd het zelfde, afwisseling doet extra opleven ook bij vissen.
Neem de tijd om je vissen te voederen, dit is een van de belangrijkste moment in de dag, op dit moment kan je jou vissen goed controleren of er eentje ziek is of er ergens agressie is onderling, wondjes, stipjes, wolkjes, verstoppen, heel snel eten nemen en weg duiken. Kortom zien jou vissen er anders uit of doen ze anders dan het gedrag dat je gewent bent kan er wel iets mis zijn.
Hoe sneller dat we het zien hoe sneller dat we de vissen kunnen helpen.

Heb u alle medicatie in huis nodig?
Nee ergens misschien zelfs liever niet, als je niet zeker bent wat je vissen hebben gaan we eerst samen kijken en gericht behandelen, zijn er als je al iets meer kent van het houden van vissen kan een anti witte stip altijd wel handig zijn, zeker als je wat gevoeligere vissen thuis hebt.
Belangrijk: Heb je twijfels wat er mis is met jou vissen, raadpleeg dan steeds eerst een dierenarts.

Onderhoud van het aquarium

Bij een opstart gaan we er voor zorgen dat we goede bacterie gaan toevoegen en daarmee de bak wel enkele weken gaan laten indraaien, vanaf 2 weken kunnen we gaan nameten vinden we de waardes goed dan kunnen we de eerste bewoners gaan toevoegen in het aquarium, nog zeker niet te veel, zodat de bacteriën verder de tijd krijgen om op te groeien, en de nieuwe extra bio belasting aan te kunnen.

Daarna, gaan we in functie van hoe groot de aquarium is en hoeveel bezetting we hebben, aangeven om de hoeveel weken we 25% water gaan verversen, tussen de 1 @ 4 weken, langer raden we zelf af, in specifieke gevallen zou dit langer kunnen maar bespreken we het graag samen met jullie en proberen we het ook met jullie mee op te volgen om problemen te voorkomen zoals hoge afvalstoffen of oud/ arm water.

Aan de hand van welke ondergrond en hoeveel vissen we hebben zitten, gaan we wel een om de 3 tot 12 maanden de bodem een moeten gaan stofzuigen, om het afval hier van te verwijderen, dit gaat anders ten alle tijden No3 afgeven.

Reiniging van het filter

Het filter is één van de belangrijkste onderdelen van het aquarium. Het filter zorgt voor stroming in het aquarium en filtert afvalstoffen weg uit het water. Bovendien draag het filter bij aan het biologisch evenwicht door gezonde bacteriën een goede nestelplaats te bieden.

Het filter is voorzien van één of meerdere schuimpatronen die het water ieder op hun eigen manier filteren. Deze filterpatronen kunnen natuurlijk verstopt raken. Je kunt deze het beste schoonspoelen in wat aquariumwater, of vervangen. 
Een vuistregel dat ik hier wat aanhoud, liever meer water verversen dan te veel jou filter proper maken, de filter zit bijna al jou goede bacteriën in opgeslagen. 

Aan de slag met het aquarium

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een aquarium aanschaffen, wat leuk! Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet hebben wij de basis in een checklist gezet, zo kun je rustig alles nalopen. Hieronder vind je vast een aantal nuttige benodigdheden.

Wel doen

  • Het kraanwater geschikt maken voor vissen met Bacteriën en al dan niet een aquasafe
  • Controleer regelmatig de filteruitlaat (bij minder stroming zitten de sponzen waarschijnlijk verstopt)
  • Reinig regelmatig de bodem met een bodemstofzuiger (ideaal te combineren met het vervangen van één derde water)
  • Gevarieerd voederen
  • Voldoende verversen
  • De tijd nemen bij het voederen om controle uit te voeren bij je vissen

Niet doen

  • Teveel vissen bij elkaar houden (i.v.m. vervuiling alsook mogelijkse agressie)
  • Te kleine filter aanschaffen
  • Te vaak je filter uitkuisen
  • Te kleine vissen bij te grote vissen zetten
  • Alle vissen in één keer in het aquarium plaatsen (bouw dit rustig aan op)
  • Teveel voeren (Voedsel dien ongeveer binnen de 5min opgegeten te worden)
  • Slechte kwaliteit voer kopen (hoge kwaliteit voer voorkomt onnodige vervuiling van het water)

Je hebt nu een aantal belangrijke aandachtspunten voor het aquarium gelezen. Heb je nog vragen over het beginnen met een aquarium? Wij helpen je graag bij ons in de winkel, of neem gerust contact met ons op.